• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
meditasyonlar - rene descartes
descartes (1596-1650) fransa'da doğdu. otuz yıl süren din savaşlarının sonunda protestanlığı bastıran katolik kültür tarafından eğitilmiş olmasına karşın, bir daha geri dönmemek üzere ülkesini terketti. yerinde bir seçimle, 1628'de avrupa'nın o sıralar en hoşgörülü ülkesi olan hollanda'ya yerleşti. orada, bilgiden korkan bir çağda ikinci, üçüncü vb. bir galileo olmaktan korkmaksızın yirmi yıl yaşadı, ve son günlerini kraliçe christina'nın çağrısı üzerine gittiği isveç'te geçirdi. descartes modern matematik okulunun ve modern felsefenin başlatıcısı olarak kabul edilir. fizikçiler tarafından mekanik ve optik alanındaki çalışmaları ile tanınır ve geometrik problemlerin cebirsel denklemler ile çözülmesini sağlayan analitik geometrinin bulucusudur. kartezyen koordinat dizgesi onun adıyla bilinir ve fiziksel evrenin mekanik nedensellik terimlerindeaçıklaması, aslında mekanik kavramının kendisi descartes'ın modern bilime en önemli katkılarından yalnızca biridir.ilk felsefe üzerine meditasyonlar ilk olarak 1641'de altı küme "karşıçıkışlar ve yanıtlar" ile birlikte latince olarak paris'te yayımlandı. yedinci küme "karşıçıkış ve yanıt"ı da kapsayan ikinci latince yayım 1642'de amsterdam'da çıktı. aynı yıl yapılan fransızca çeviri daha sonra 1647'de yayımlandı. kitap görünürde altı gün boyunca yapılan altı meditasyondan oluşsa da, descartes yapıt üzerine çalışmasına 1639'da başlamıştı. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. başlık boş kalmış

    descartes'ın hollanda'da bulunduğu dönemde düşüncelerini metafiziğe yönlendirerek yazdığı denemelerin temelini oluşturduğu 6 meditasyondan oluşan kitap. (çiğdem dürüşken'in ön sözünden.) 6 başlık ise şu şekilde;
    - kuşku duyulabilir şeyler
    - insan zihninin doğası: zihni tanımak, bedeni tanımaktan daha kolaydır
    - tanrı'nın varolduğuna ilişkin
    - doğru ve yanlış
    - maddi şeylerin özü; ve yine tanrı'nın var olduğu konusu
    - maddi şeylerin varoluşu ve zihin ile beden arasındaki gerçek ayrım

    descartes ilk iki bölümde yola doğru bildiği her şeyden vazgeçerek, duyulara güvenilemeyeceğini söyleyerek; algıladığı, inandığı her şeyi sorgulayarak başlıyor ve "kendimi bir şeye inandırmışsam demek ki varım"(*:cogito ergo sum) diyerek kendi varlığının kesinliğini temellendirmeye (bu durumda elindeki tek sağlam ve kesin inancını kaybetmemek için kendi varlığını şüpheye düşürebilecek her şeyden kurtulmaya) çalışıyor.
    bu temelden sorgulama sonrası descartes sonraki bölümlerde algıladığı şeylerin doğru olduğu sonucuna varıyor ve tanrının var olduğuna dair kanıtlar ve zihin-beden ilişkisi üzerine yoğunlaşıyor.